Olivier Vrancken & Maarten De Naeyer
9 - 22 DECEMBER
za + zo: 16 - 17 uur + op afspraak
Galerie Refugiehuis UHaselt
Maastrichterstraat 100
3500 Hasselt
SAGA presenteert het recentste werk van Olivier Vrancken en Maarten De Naeyer in twee boeiende presentaties. Olivier toont voor het eerst zijn nieuwe werken in Hasselt en Maarten toont de output van zijn drie weken durende residentie in huis Hector in Lanzarote. Het werk van beide kunstenaars situeert zich binnen de hedendaagse abstracte schilderkunst. Ze experimenteren met vormen, structuren en lijnen. Ze gebruiken deze om hun emoties, ideeën of concepten te vertalen naar een eigen visuele taal die de kijker uitdaagt om het te interpreteren of de betekenis ervan te vinden.
Olivier Vrancken (Antwerpen, 1973) werkt het liefst in een herkenbare, georganiseerde en zorgvuldige grafische visuele taal die hij in de loop van zijn carrière ontwikkeld heeft. In zijn meest recente werk gebruikt hij een terugkerende basisvorm die fungeert als anker te midden van het eindeloze potentieel aan vorm en beeld.
Voor hem is deze basisvorm een referentie naar het klassieke landschap al dan niet op een idyllische wijze, maar als ruimte of vorm. Zijn schilderijen blijven dicht bij de schetsfase die het uitgangspunt vormt voor zijn werk. De composities komen tot stand door een constructieproces van schuiven met platte componenten en gelijkmatig opbouwen van lagen olieverf. Binnen dit beperkte speelveld vindt Vrancken vrijheid en creëert hij uitgebalanceerde composities. Olivier Vrancken studeerde vormgeving en illustratie aan het Sint-Lucas in Antwerpen. Zijn werk is te zien geweest in solo- en groepstentoonstellingen in Belgie, Nederland, Denemarken, Noord-Amerika en Australië. Sinds 2003 woont en werkt hij in Nederland.
De artistieke reis van Maarten De Naeyer, geboren in 1992 in Leuven, is gericht op perceptie en de esthetische resonantie die voortkomt uit zijn achtergrond in grafisch ontwerp. Hij creëert nauwgezet een beeldtaal die het snelle tempo van het moderne leven weerspiegelt en verborgen deugden in het gewone onthult. In zijn schilderijen bereikt Maarten naadloos het samenspel tussen vorm en textuur, waarbij hij hun essentie verheft door abstractie en versmelt tot een harmonieuze eenheid.
Uitgepuurde vormspanning door geometrische en organische vormen die op elkaar inwerken in een omgeving van uiteenlopende texturen zijn de rode draad doorheen het werk van Maarten De Naeyer. Een ander zeer kenmerkend gegeven is het haast uitsluitend gebruik van zwart én wit, dit om de puurheid van vormen te behouden en de negatieve witruimte in dialoog te laten gaan met de compositie. Door het gebruik van suggestieve titels wordt de kijker aan het denken gezet. Toeval en experiment spelen een grote rol in het creëeren van de werken wat het proces interessant maakt. Deze techniek ontwikkelde hij uit de nood om te ontsnappen aan de digitale wereld waar hij zich als grafisch ontwerper dagdagelijks in bevindt.
Vraag hier de catalogus aan.